Är du trött på att flyga till konferenser och letar efter alternativ på hemmaplan? Då har du kommit rätt! I det här blogginlägget har vi samlat några av våra favoritdestinationer för konferenser och möten som inte kräver någon flygresa.

Vi har delat in tipsen i fyra olika kategorier, beroende på hur långt från Stockholm du vill åka. Vi har även inkluderat förslag på aktiviteter och boenden för att hjälpa dig att planera den perfekta konferensen. Så låt oss ta en titt på några av de bästa destinationerna för konferenser nära Stockholm!

När det kommer till att planera en konferens eller ett företagsevenemang, är en grundläggande fråga att ställa sig vad som ska prioriteras – boende eller aktiviteter? Ska man börja med att välja ett fantastiskt boende och sedan lägga till aktiviteter som passar gruppen, eller ska man hitta den perfekta aktiviteten och sedan leta efter ett boende som passar behoven?

Att prioritera rätt kan vara avgörande för en lyckad konferens eller företagsevenemang. Om man vet att gruppen är mer benägen att njuta av ett bekvämt boende med lyxiga faciliteter, kanske det är bättre att börja söka efter det perfekta boendet. Om man istället har en aktiv grupp som uppskattar äventyr och vill ha mer utmanande aktiviteter under sin vistelse, är det kanske bättre att börja med att välja aktiviteterna och sedan hitta ett boende som ligger nära.

Oavsett vilket alternativ som väljs, är det viktigt att noga planera och organisera för att säkerställa en trevlig och framgångsrik konferens eller företagsevenemang. Genom att ta hänsyn till gruppen, dess behov och önskemål, kan man säkerställa att man väljer rätt boende och aktiviteter för att skapa en minnesvärd upplevelse för alla deltagare.

 

Lägg konferensen på hemmaplan

Ett tanke är att dra ner på tiden och lägg det på hemmaplan (vi har Stockholm som exempel men nedan kommer tips för andra platser i Sverige och som vanligt skräddarsyr vi).

Alternativt, lägg det torsdag till söndag och gör söndagen till en dag då respektive eller barn kan komma och hälsa på.

Att ha en konferens nära arbetsorten eller i hemstaden kan ha flera fördelar. En av de största fördelarna är att det sparar tid och resurser på att resa till en annan stad eller plats. Det innebär att deltagarna inte behöver boka flyg eller tåg och det blir mindre stressigt att ta sig till konferensen.

Men det finns också nackdelar med att ha konferenser nära. En av de största nackdelarna är att deltagarna kan bli distraherade av deras dagliga arbete eller personliga åtaganden. Det kan vara svårt för deltagare att fokusera på konferensen när de vet att de kan åka hem på kvällen och återgå till deras vanliga rutiner. Detta kan också leda till att deltagarna inte är lika engagerade och inte deltar i aktiviteter och diskussioner på samma sätt som de skulle göra på en konferens som hålls på en annan plats.

En annan nackdel är att gruppen kan splittras på kvällen. När deltagarna bor hemma eller nära konferensplatsen, finns det ingen sammanhängande känsla av att “komma bort från allt” som kan främja lagarbete och öka deltagarnas engagemang i konferensen. Istället kan deltagarna välja att åka hem eller umgås med sina vänner och familj på kvällen, vilket kan leda till att gruppen tappar sammanhållningen och att målet med konferensen inte uppnås på samma sätt.

Sammanfattningsvis kan en konferens nära arbetsplatsen eller hemstaden ha sina fördelar, men det är viktigt att noggrant väga dessa mot nackdelarna innan beslut fattas. Det är viktigt att fundera på vad som är viktigast för konferensen och att välja en plats som bäst uppfyller dessa mål och behov.

Här är några förslag på konferensplatser som kan vara värda att överväga om du vill vara nära Stockholm:

  • Yasuragi: Detta hotell har sviter med egna spa-anläggningar som passar för grupparbeten. Fler spa finns här!

  • The Winery Hotel: En annan möjlighet är att titta på Winery Hotel som är en vinkällare, boutiquehotell och mötesplats i Solna.

  • Skogshem & Wijk: Detta hotell ligger på Lidingö och har en pool som passar för konferenser.

  • Sandudden: Ett annat alternativ är Sandudden, som ligger på Värmdö och har möteslokaler med havsutsikt.

  • Ellery Beach House: Om ni vill ha en konferens med strand-känsla, kolla in Ellery Beach House på Lidingö.

  • Fornudden Mansion: På Fornudden Mansion i Nacka kan ni välja mellan flera olika paket för konferenser.
  • Siggesta Gård: Siggesta Gård ligger i Värmdö och har flera olika konferensaktiviteter.

Dock visar vår erfarenhet att inte lägga det mitt i en stad eftersom det är lätt att gruppen drar iväg åt olika håll, speciellt om det är yngre förmågor. Så därav har vi tagit alternativ utanför city. Å andra sidan kanske din grupp vill ha “fest på stan” och då fixar vi det med förmåner på tex Grand Hotel, Ett Hem eller varför inte Lydmar?

 

Åka nära, till exempel Västerås eller Örebro

Om ni vill åka något längre bort, men fortfarande hålla er i närheten av Stockholm, kan det vara värt att kolla in några av följande platser:

  • Steam Hotel i Västerås: Ett unikt hotell med en spännande historia som nu omvandlats till ett modernt spa och hotell med konferensmöjligheter.

  • Falu Gruva: En annan spännande plats att hålla en konferens på är Falu Gruva, som erbjuder både guidade turer och möteslokaler.
  • Kolmården: Om du vill ha en mer äventyrlig konferensupplevelse, ta en titt på Kolmårdens mötesmöjligheter. Vi har haft obetalbara stunder där med dragkamp med elefant (förlust) och kapplöpning med struts (vann första, sen blev nog struten arg för hade inte en chans)

Hyra en konferensbuss kan vara en annan rolig aktivitet och effektivt arbetsverkty under resan.

 

Åk lite längre såsom Göteborg, Gotland eller Öland

Göteborg är en livlig stad med massor att erbjuda, och det finns flera konferensanläggningar i området. En av våra favoriter är Jacy’z Hotel & Resort som ligger centralt med utmärkta mötesrum, avslappnade sällskapsutrymmen och bekväma hotellrum. Detta är en modern hotellupplevelse med influenser från New York och London.

En annan pärla som gömmer sig mitt i smeteni Göteborg men känns som du är hemma hos en familj i Italien är Bellora

Missa inte heller Salt och Sill straxt utanför Göteborg.

På Gotland kan du uppleva en helt annan atmosfär än i storstaden. Här kan du ha en avslappnad konferens med tillgång till vacker natur och kulturhistoriska sevärdheter. Ekerum Resort är en utmärkt plats att bo på, med möjlighet till både konferenser och utomhusaktiviteter. I närheten finns också flera andra attraktioner som Stora Karlsö, Fårö och Visby.

Öland är ett annat alternativ för en avkopplande konferens. Här finns många vackra hotell och anläggningar, inklusive det eleganta Hotell Borgholm med utsikt över Kalmarsund. På ön finns också vackra naturreservat, slott och fornlämningar att utforska.

Ett par andra tipa är Loka Brunn och Tylösand.

 

Åk båt; Åland eller Helsingfors eller Riga (eller kombinera)

En båtresa kan också vara en spännande alternativ till en konferensresa om ni inte vill flyga. Åland, Helsingfors och Riga är tre städer som är lätta att nå med båt från Stockholm. På båten kan du ha din konferens och sedan utforska staden när du kommer fram. Båtresorna erbjuder ofta underhållning och aktiviteter, såsom spa och shopping, för att göra din resa så bekväm och underhållande som möjligt.

Att resa med båt är en unik och spännande upplevelse, och det finns flera möjligheter att göra det till en del av konferensen. Ålandsöarna, Helsingfors och Riga är alla populära resmål som erbjuder möjlighet till både konferens och underhållning.

På Viking Line och Tallink Silja kan man boka konferenspaket som inkluderar både boende och konferenslokaler ombord på fartyget. Det finns också möjlighet att anordna middagar och andra evenemang på båten. MEN vi vill verkligen slå ett slag för “riktiga” kryssningar, ta en titt här så ser du var vi menar. De stora internationella kryssningsbolagen har flera av sina båter i Europa och Skandinavien på sommare, det är allt annat än Finlandsbåden. Glöm inte heller Hurtigruten!

Finland har många coola ställen om man gillar natur, och ett exempel är Santalahti Resort i Kotka som ligger nära Helsingfors. Där kan man kombinera konferensen med bland annat kajakpaddling, fisketurer och vandring i den vackra finska naturen.

Om du väljer att resa till Helsingfors finns det många spännande hotell och konferensanläggningar att välja mellan. Ett av de bästa alternativen är Hotel Kämp som är känt för sin vackra interiör och förstklassiga service.

Riga är också en intressant stad med en rik historia och kultur. En av de mest imponerande konferensanläggningarna i området är Grand Hotel Kempinski som erbjuder konferenslokaler och ligger mitt i Rigas historiska centrum.

Längre bort men ändå i Sverige:

Om man är beredd att resa längre bort i Sverige finns det också många alternativ för konferenser och möten. Ett exempel är det berömda Treehotel i Harads, där man kan boka konferenspaket och bo i en av de unika trädkojorna.

En annan unik möjlighet är att boka en konferens på Icehotel i Jukkasjärvi, där man kan uppleva den spektakulära iskonstruktionen och ta del av spännande aktiviteter som isklättring och hundspannsturer.

Konferens utomlands

Om man vill ta konferensen till utlandet finns det många spännande destinationer att välja mellan. Vi på Bodin och Partners har tidigare skrivit om europeiska resmål som passar för olika typer av resenärer, men det finns också många andra möjligheter att utforska.

Om budgeten tillåter kan man exempelvis boka en konferens på lyxresorten Costa Navarino i Grekland, som erbjuder fantastiska faciliteter och aktiviteter för både affärer och nöje. För den som vill ha en annorlunda och spännande upplevelse kan man boka en konferens i Dubai, där man kan uppleva den futuristiska staden och dess otroliga arkitektur eller Doha i Qatar!

Sammanfattningsvis finns det många möjligheter för den som vill hålla en konferens nära Stockholm utan att behöva flyga. Oavsett om man vill stanna i närheten av stan eller resa längre bort finns det många unika och spännande alternativ att välja mellan. Med rätt planering och bokning av konferens-resan kan man garantera en minnesvärd och effektiv konferens för hela företaget.