Eftersom vi fick mycket positiv feedback och fler frågor efter vårt inlägg nyligen om prissättning av flygbiljetter kommer här ett nytt inlägg i “Behind the scenes”.  Det är vår serie för dig som vill veta mer om resebranschen och i detta fall mer om just flygbiljetter.

När du bokar en flygbiljett kommer du stöta på flera olika typer av biljetter med olika villkor och priser. Det kan vara förvirrande att välja vilken typ av biljett som passar dig bäst (hint; det är därför vi finns..!).

I detta blogginlägg kommer vi att titta närmare på de vanligaste typerna av flygbiljetter och deras skillnader.

Hur flexibel biljett behöver ni?

Avbokningsbar biljett

En avbokningsbar biljett innebär att du kan avboka din resa och få en återbetalning. Detta kan vara en fördel om dina resplaner är osäkra eller om du är rädd att något oförutsägbart kan hända. Dock brukar avbokningsbara biljetter vara dyrare än ombokningsbara biljetter. Detta beror på att flygbolagen behöver ha en viss grad av säkerhet kring intäkterna, så att de kan planera sina resurser. Läs villkoren noga, ibland betalas bara en del av biljettpriset tillbaka.

Ombokningsbar biljett

En ombokningsbar biljett innebär att du kan ändra datum eller tid för din resa utan att behöva betala extra (förutsatt att biljetten du byter till kostar samma). Detta kan vara en fördel om du vill ha en viss flexibilitet i dina resplaner. Men, ombokningsbara biljetter har också oftast högre priser än standardbiljetter. Det kan också finnas vissa begränsningar gällande hur många gånger du kan omboka din biljett, och vilka datum som är tillåtna.

Fasta biljetter = “vanliga biljetter”, ej av/ombokningsbart

Fasta biljetter, även kallade “non-refundable” biljetter, är den mest vanliga typen av biljett. Dessa biljetter kan inte återbetalas eller ändras, och du är bunden till de datum och tider som står på biljetten. Detta är vanligtvis den billigaste typen av biljett, och passar bäst för dem som har mycket stabila resplaner. Pro tip: även på dessa biljetter kan du ofta på tillbaka skatter och vissa avgifter vilket ibland kan utgöra en betydande del av biljettpriset.

Sammanfattningsvis finns det flera typer av flygbiljetter med olika villkor och priser. Avbokningsbara biljetter ger dig möjligheten att avboka din resa och få en återbetalning medan ombokningsbara biljetter ger dig möjligheten att ändra dina resplaner utan extra kostnad. Fasta biljetter är den vanligaste och billigaste typen av biljett och passar bäst för de med stabila resplaner. Enkel- och returbiljetter ger dig möjlighet att boka för en enkelresa eller tur- och returresa. Slutligen, business- och förstaklassbiljetter ger en högre nivå av komfort och service på flyget men till en högre kostnad.

Det är viktigt att tänka på att varje flygbolag kan ha sina egna villkor för varje typ av biljett. Det är därför viktigt att du läser och förstår dessa villkor innan du bokar din biljett (eller, host host, låter oss göra det åt dig..).

 

Hur bekvämt vill ni resa?

Business- och förstaklassbiljetter

Business- och förstaklassbiljetter är bra alternativ för dem som vill ha en högre nivå av komfort och service på flyget. Dessa biljetter ger oftast tillgång till speciella lounger, snabbare incheckning och prioriterad bagage-hantering, bättre mat och dryck, samt mer utrymme och bekvämlighet under flygresan.

För att ge ett exempel kan vi ta ett vanligt flygbolag som SAS. SAS erbjuder tre huvudtyper av klasser:

SAS Go, SAS Plus och SAS Business.

SAS Go är den billigaste typen av biljett och lite eller ingen mat och dryck under flygresan. SAS Plus är en mellanliggande typ av biljett som inkluderar bagage och möjligheten att besöka SAS Lounge samt använda fast track på Arlanda (och flera andra, men inte alla andra, flygplatser). SAS Business är den dyraste/bästa typen av biljett som ger tillgång till SAS Business Lounge, prioriterad ombordstigning, mer utrymme på flyget och en bättre mat- och dryckesupplevelse.

Det är också värt att notera att vissa biljettyper kan kombineras med andra typer av biljetter. Till exempel kan du välja en SAS Plus biljett för din utresa och en SAS Go biljett för din returresa för att få en mer flexibel resa samtidigt som du håller ner kostnaderna.

Olika biljett-typer

SAS, liksom många andra flygbolag, erbjuder olika biljettalternativ för sina resenärer. Dessa alternativ kan variera från att erbjuda grundläggande biljetter med begränsade tjänster till mer flexibla biljetter med fler förmåner och möjligheter att ändra eller avboka resan. Här är några exempel på SAS biljettalternativ och hur de jämförs med andra stora flygbolag som Lufthansa och British Airways.

  1. SAS Light: SAS Light är en grundläggande ekonomiklassbiljett som erbjuder enkel resa till ett förmånligt pris. Med SAS Light får du en enkelbiljett och tillåts enbart ta med dig handbagage ombord. Denna biljetttyp är ofta bäst för dem som har en fast reseplan och inte behöver mycket bagageutrymme. Lufthansa erbjuder en liknande biljett som kallas “Economy Light”, medan British Airways erbjuder “Basic Economy” biljetter.
  2. SAS Smart: SAS Smart är en ekonomiklassbiljett som erbjuder mer flexibilitet och förmåner än SAS Light. Med SAS Smart får du 24 timmars öppet köp, tillåtet att checka in bagage och välja plats ombord, samt möjligheten att ändra biljetten mot en avgift. Denna biljetttyp passar bäst för dem som behöver mer flexibilitet i sin reseplan. Lufthansa erbjuder en liknande biljett som kallas “Economy Classic”, medan British Airways erbjuder “Standard Economy” biljetter.
  3. SAS Pro: SAS Pro är en ekonomiklassbiljett som är avsedd för affärsresenärer som behöver ännu mer flexibilitet och förmåner. Med SAS Pro får du allt som ingår i SAS Smart, plus möjligheten att ändra eller avboka din biljett utan extra kostnad och tillgång till SAS Lounge på flygplatsen. Denna biljetttyp passar bäst för affärsresenärer som reser ofta och behöver större flexibilitet och bekvämlighet. Lufthansa erbjuder en liknande biljett som kallas “Business Saver”, medan British Airways erbjuder “Flexible Economy” biljetter.
  4. SAS Bonus: SAS Bonus är en premium biljettalternativ för affärsresenärer och andra resenärer som vill ha ännu mer bekvämlighet och flexibilitet. Med SAS Bonus får du allt som ingår i SAS Pro, plus tillgång till SAS Fast Track vid säkerhetskontrollerna, extra bagage och prioritetsbehandling på flygplatsen. Denna biljetttyp passar bäst för affärsresenärer eller andra resenärer som vill ha en lyxigare upplevelse under sin resa. Lufthansa erbjuder en liknande biljett som kallas “Business Flex”, medan British Airways erbjuder “Flexible Business” biljetter.

Jämfört med Lufthansa och British Airways, erbjuder SAS en liknande biljettstruktur, men med några skillnader i detaljerna. Till exempel erbjuder SAS möjligheten att ändra biljetten mot en avgift på sina Smart biljetter, medan Lufthansa inte tillåter ändringar på sina Economy Light eller Economy Classic biljetter. British Airways erbjuder däremot möjligheten att ändra biljetter på sina Standard Economy biljetter, men mot en avgift.

När det gäller affärs- och premiumklassbiljetter, har alla tre flygbolagen liknande biljettalternativ. Men Lufthansa och British Airways har fler alternativ inom denna kategori, med fler nyanser av flexibilitet och förmåner. Till exempel erbjuder Lufthansa en “Business Basic” biljett som är billigare än sin “Business Saver” biljett, men med färre flexibilitet och förmåner. British Airways erbjuder också en “Business Plus” biljett som ger resenärer ytterligare förmåner, såsom tillgång till deras Concorde Room på utvalda flygplatser.

Att välja rätt biljettalternativ kan som du ser vara en komplicerad och tidskrävande process. Men genom att använda en resebyrå som oss kan du spara mycket tid och pengar. Vi har lång erfarenhet och expertis när det gäller att boka flygresor och kan hjälpa dig att välja det bästa biljettalternativet baserat på dina behov och budget. Dessutom kan vi hjälpa till med att hantera eventuella biljettändringar eller avbokningar om något skulle gå fel.

SAS, Lufthansa och British Airways är bara några av de över 100  flygbolag i Europa som erbjuder olika biljettalternativ med olika regler och villkor. Det kan vara överväldigande att försöka navigera i alla dessa alternativ och hitta den rätta biljetten för din resa. Så om du vill spara tid, pengar och undvika onödig frustration, kontakta oss som din resebyrå för att få den bästa möjliga bokningsupplevelsen.

Om ni ska resa till flera ställen eller jorden runt

De vanligare biljetterna är:

  1. Enkelbiljett En enkelbiljett innebär att du bokar en biljett för en enkelresa. Detta kan vara en fördel om du bara ska resa en gång, eller om du ska resa till en annan stad för att sedan ta en annan transport tillbaka. Enkelbiljetter är oftast billigare än returbiljetter.
  2. Returbiljett En returbiljett innebär att du bokar en biljett för en tur- och returresa. Detta kan vara en fördel om du ska åka till en annan stad och sedan åka tillbaka igen. Returbiljetter är oftast billigare än att boka två enkelbiljetter.

Förutom de vanliga typerna av flygbiljetter som nämndes tidigare finns det också flera special-biljetter som passar för mer komplexa resor. Här är några exempel på specialbiljetter:

  1. Multi city biljett: En multi city biljett är en typ av biljett som gör att du kan boka flera olika destinationer på en enda biljett. Detta är särskilt användbart om du ska resa till flera städer eller länder under en och samma resa. Med en multi city biljett kan du boka flera olika flygningar på en och samma biljett och på så sätt spara både tid och pengar. Till exempel kan du boka en flygning från Stockholm till New York, sedan från New York till Los Angeles, och slutligen från Los Angeles tillbaka till Stockholm på en enda biljett.
  2. Open jaw biljett: En open jaw biljett gör det möjligt för dig att flyga till en destination och sedan flyga tillbaka från en annan destination utan att behöva boka en tur- och returbiljett. Detta är särskilt användbart om du planerar att resa runt i olika länder eller städer och inte vill återvända till din ursprungliga destination. Till exempel kan du boka en flygning från Stockholm till Paris och sedan boka en annan flygning från Barcelona till Stockholm utan att behöva boka en tur- och returbiljett från Stockholm till Paris och tillbaka.
  3. Jorden runt biljett: En jorden runt biljett är en biljett som gör det möjligt för dig att resa runt om i världen och besöka flera olika destinationer på en enda biljett. Denna typ av biljett är särskilt användbar för de som planerar en längre resa och vill se många olika platser runt om i världen. Med en jorden runt biljett kan du boka flera olika flygningar som tar dig runt om i världen och besöka flera olika destinationer under en och samma resa. Det är värt att notera att jorden runt biljetter ofta har restriktioner och specifika villkor för resplanen och destinationerna. PS: glöm inte bort att du kan åka kryssning jorden runt också

Sammanfattningsvis finns det flera specialtyper av biljetter som kan passa för mer komplexa resor, inklusive multi city biljetter, open jaw biljetter och jorden runt biljetter. Dessa biljetter ger dig mer flexibilitet och möjlighet att besöka flera destinationer på en enda biljett, men det är viktigt att läsa och förstå villkoren och begränsningarna för varje typ av biljett innan du bokar din resa.

Vi avrundar med lite extra nörderi…:

C, F och A-beteckningarna är flygbolagskoder som används för att klassificera olika bokningsklasser i flygplan. Dessa bokningsklasser erbjuder olika nivåer av service och flexibilitet, och varierar från flygbolag till flygbolag.

“C” står för business class, “F” står för first class och “A” står för premium economy class. Business class är en högre bokningsklass än economy class och erbjuder ofta fler förmåner, såsom större säten och mer utrymme, bättre mat och dryck, gratis bagage och tillgång till VIP-lounger på flygplatser.

First class är den högsta bokningsklassen på ett flygplan, och erbjuder en ännu högre nivå av service och lyx, med större och mer bekväma säten, personlig service, gourmetmat och dryck, och ofta tillgång till privata sviter eller sovplatser på längre flygningar.

Premium economy class är en bokningsklass som ligger mellan business class och economy class, och erbjuder mer bekväma säten och en högre nivå av service än economy class, men till en lägre kostnad än business class.

Det är dock viktigt att notera att bokningsklasserna (samt vilka bokstäver de använder..) och dessas regler och villkor varierar mellan olika flygbolag, så det är alltid viktigt att noga undersöka vad som ingår i en bokning i varje bokningsklass innan man bokar en flygning.