Detta är ännu en del i vår populära serie “Behind the scence” där vi tidigare skrivit om olika typer av flygbiljetter och prissättning av flygbiljetter.  Nu ger vi oss på hyrbilar men som vanligt har du oss så du behöver inte läsa eller oroa dig över detta!

Att hyra bil kan vara ett praktiskt sätt att utforska en destination på egen hand. Men innan du bokar, finns det några saker du bör tänka på för att undvika obehagliga överraskningar. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om att hyra bil, inklusive försäkringar och skillnader mellan olika länder.

Vill du hyra bil själv så jobbar vi med AutoEurope, ett tryggt val där vi har kontakter och kan hjälpa dig om det mot förmodan behövs.

Ett annat tips är att kanske inte hyra bil alls? Reser du med en liten grupp kanske ni ryms i en taxi/stor taxi?

Till och från flygplatsen kan kompletteras med en sightseeing av er privatchaufför.

Men vi lovade att prata om hyrbilar så nu kör vi:

Skillnader mellan länder när du hyr bil

När det gäller att hyra bil, finns det viss skillnader mellan länder. I USA är det tex vanligt att man hyr bil med automatisk växellåda och man hyr ofta en större bil än vad man skulle göra i Europa eller Asien.

I vissa länder är det också viktigt att du har rätt dokument för att få hyra en bil. Till exempel kan du i vissa länder behöva ha ett internationellt körkort eller ett speciellt körkort. Det är därför viktigt att du (läs vi) undersöker vad som krävs i det land där du vill hyra bil.

Försäkring hyrbil

Försäkringar är en viktig del av att hyra bil. Innan du bokar din bil, bör du undersöka vilken typ av försäkring som ingår i priset. Här är några termer du bör känna till:

 • Självrisk: Det belopp som du själv är ansvarig för om något skulle hända med bilen.
 • Självriskeliminering: En extra försäkring som eliminerar din självrisk = du betalar ingenting om olyckan är framme.
 • Självriskreducering: En annan typ av extra försäkring som minskar din självrisk, men den kan fortfarande vara 10.000:- eller mer.

Utöver den grundläggande försäkringen kan det även finnas försäkringar för exempelvis glas, “road side assistans”, däck och mångra andra. Här är en kort översikt över några av de vanligaste tilläggsförsäkringarna:

 • Glasförsäkring: Detta täcker skador på bilens glas, till exempel vindrutor eller backspeglar. Om du inte har denna försäkring och något av bilens glas blir skadat kan du få betala en hög självrisk för att laga det.
 • Road side assistans: Detta innebär att du får hjälp om du skulle råka ut för en olycka eller om bilen går sönder under din resa. Försäkringen täcker vanligtvis bogsering, batteribyte och assistans om du får punktering.
 • Däckförsäkring: Denna försäkring täcker skador på bilens däck, till exempel om du råkar köra på en spik eller om däcket punkterar. Om du inte har denna försäkring kan du bli tvungen att betala för att reparera eller byta ut däcket själv.
 • Personförsäkring: Denna försäkring täcker skador på personer som råkar ut för en olycka i bilen. Detta innebär att du och eventuella passagerare kan få ersättning för medicinsk behandling och andra kostnader om något skulle hända.

Det är viktigt att notera att det kan finnas olika villkor och begränsningar för varje försäkring. Vissa försäkringar kan ha högre självrisker än andra, och vissa kan ha begränsningar för vilka typer av skador som täcks. Innan du bestämmer dig för att köpa någon försäkring bör du därför läsa igenom villkoren noggrant och se till att du förstår vad som täcks och inte täcks.

Sammanfattningsvis finns det flera olika försäkringar som du kan välja när du hyr en bil, inklusive glasförsäkring, road side assistans, däckförsäkring och personförsäkring. Var noga med att läsa igenom villkoren för varje försäkring så att du förstår vad som täcks och inte täcks, och vilka självrisker som gäller. Detta kan hjälpa dig att välja rätt försäkringar för dina behov och undvika överraskningar senare.

Det är viktigt att läsa igenom villkoren för försäkringen noggrant innan du bokar bilen. Vissa försäkringar kommef att ha undantag eller begränsningar som du behöver vara medveten om.

Skillnader i försäkringar för hyrbil mellan länder

Försäkringar kan också variera mellan länder. I Sverige är det vanligt att självriskreducering ingår i priset för biluthyrning, medan självriskeliminering kommer vara en extra kostnad. När du bokar bil i USA på svenska sidor är det däremot vanligt att självriskreducering och ibalnd även självriskeliminering ingår utan extra kostnad.

MEN om du bokar påplats i  USA eller på amerikansla sidor är försäkringsvillkoren mer komplicerade och dyrbara. Det beror på att amerikanske medborgares bilförsäkring töcker även hyrbilen, ett system vi inte har i Sverige. Det kommer därför finnas flera olika nivåer av försäkringar att välja mellan, och det kan vara svårt att avgöra vilken som är bäst för dig så boka från svenska sidor när du ska köra i USA.

Boka hemma iställt, här är vårt tips

Andra saker att tänka på när du hyr bil

Utöver försäkringar och skillnader mellan länder finns det andra saker att tänka på när du hyr bil. Här är några tips:

 1. Boka i förväg

Det kan vara smart att boka din bil i förväg för att få ett bättre pris och för att säkerställa att det finns en bil tillgänglig när du behöver den. Det ger dig dessutom tid att studera villkor i lugn och ro.

 1. Läs igenom villkoren noga

Innan du bokar bilen är det viktigt att du läser igenom villkoren noga. Se till att du förstår vad som ingår i priset och vad som är extra kostnader, såsom försäkringar och bränsle.

 1. Kontrollera bilen noggrant

När du hämtar bilen, bör du kontrollera den noggrant. Se till att det inte finns några skador eller repor som inte redan är dokumenterade. Ta också en titt på däcken och se till att de är i bra skick.

 1. Bränslepolicy

Kontrollera vilken typ av bränsle som bilen använder och se till att du lämnar tillbaka bilen med samma mängd bränsle som när du hämtade den. I vissa fall kan det också vara en god idé att välja en bränslepolicy där du betalar för full tank vid hämtning och lämnar tillbaka bilen ed tom tank, eftersom detta kan vara billigare än att fylla på själv.

 1. Vägtullar

I vissa länder, som USA, finns det många vägtullar som man kan behöva betala när man kör på motorvägar och större vägar. Hyrbilsföretagen erbjuder ofta en tjänst som kallas “toll pass” eller “toll tag” som gör att man slipper stanna och betala vid varje vägtull. Istället registreras tullarna elektroniskt och man betalar dem i efterhand tillsammans med hyresavgiften för bilen. i Florida har man till och med tagit bort möjligheten att stanna och betala.

Det kan vara bekvämt att använda sig av hyrbilsföretagets tjänst för att slippa stanna vid varje vägtull och betala manuellt. Men om man ska stanna i landet under en längre tid kan det vara mer förmånligt att köpa en lösning som säljs på bensinstationer i landet. Dessa lösningar kallas vanligtvis “EZ-Pass” i östra USA och “SunPass” i södra Florida.

Det finns också vägtullar i många uropeiska länder, som Frankrike, Italien, Portugal och Spanien. I dessa länder kan man behöva betala vägtullar när man kör på vissa motorvägar och andra större vägar. Tullarna kan antingen vara manuella, där man betalar med kontanter eller kreditkort vid en tullstation, eller elektroniska, där man har en speciell enhet i bilen som registrerar tullarna automatiskt.

Om man planerar att köra på motorvägar i Europa kan det vara en bra idé att undersöka vilka vägar som har vägtullar och hur man betalar för dem. Man kan också kolla med hyrbilsföretaget om de erbjuder en tjänst för att undvika vägtullar eller om det ingår i hyresavtalet.

Det finns också andra lösningar för att undvika vägtullar, som att välja mindre vägar eller undvika motorvägar. Men det kan ta längre tid att nå sin destination och det kan vara svårt att hitta rätt väg även med en GPS.

 • 6. Återlämning

Kontrollera tiden för återlämning av bilen och se till att du lämnar tillbaka den i tid. Annars kan det resultera i extra kostnader.

Var kan du boka hyrbil?

Du kan boka hyrbil från en rad olika platser, beroende på dina behov och preferenser. Här är några alternativ:

 1. Online-bokningssidor: Det finns många online-bokningssidor som erbjuder hyrbilar, inklusive Expedia, Rentalcars.com, Kayak, Auto Europe som vi jobbar medoch många andra. Dessa sidor kan hjälpa dig att jämföra priser från olika uthyrningsföretag och hitta den bästa hyrbilen för dina behov. En av de största fördelarna med att boka via en jämförelsesida är att du kan jämföra priser från olika hyrbilsfirmor på ett och samma ställe. Detta kan hjälpa dig att hitta de bästa erbjudandena och spara pengar på din hyrbil.
 2. Uthyrningsföretagens hemsidor: De flesta stora uthyrningsföretag, som Hertz, Avis, Budget och Enterprise, har sina egna bokningssidor där du kan boka hyrbil direkt från företaget. Dessa sidor kan ibalnd erbjuda specialerbjudanden och rabatter men största anledningen att boka direkt är om du hyr ofta och är medlem i deras lojajiltesprogram, mer om det nedan.
 3. Resebyråer: Eftersom du alltid (eller hur) bokar din resa genom en resebyrå kan vi hjälpa dig att boka en hyrbil också. Vi har tillgång till specialpriser och paketerbjudanden som kommer vara till nytta.
 4. Flygplatsens biluthyrning: Många stora flygplatser har biluthyrningskontor på plats där du kan hämta en bil direkt efter att du har landat. Detta kan vara ett bekvämt alternativ om du behöver en bil för att ta dig från flygplatsen till din destination. Men boka som sagt hemma i lugn och ro!

Sammanfattningsvis finns det både fördelar och nackdelar med att boka via jämförelsesidor eller boka din hyrbilar direkt med uthyrningsföretaget. Om du vill jämföra priser och hitta de bästa erbjudandena kan det vara en bra idé att använda en jämförelsesida som tex vår partner Auto Europe. Men om du vill ha mer kontroll över din bokning och undvika dolda avgifter kan det vara bättre att boka direkt med hyrbilsfirmorna. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att du noga läser igenom alla hyresvillkor och försäkringar för att undvika oväntade kostnader eller problem under din hyra. Eller som sagt, låt oss göra jobbet åt er!

Här är några av de största hyrbilsfirmorna i Sverige, Europa, USA och Asien:

Sverige:

 • Hertz (äger också Dollar, Firefly och Thrifty)
 • Avis (äger också Budget)
 • Europcar
 • Sixt

Europa:

 • Hertz (äger också Budget)
 • Avis (äger ockås Budget och Payless)
 • Europcar
 • Sixt
 • Enterprise (äger ockås National och Alamo)

USA:

 • Hertz (äger också Dollar, Firefly och Thrifty)
 • Avis (äger ockås Budget och Payless)
 • Enterprise (äger ockås National och Alamo)

Asien:

 • Alla de “vanliga” Avis, Hertz, Europcar, Six och Budget
 • Nippon Rent-A-Car: Nippon Rent-A-Car är ett ledande biluthyrningsföretag i Japan som erbjuder uthyrningstjänster över hela landet.
 • Shouqi Car Rental: Shouqi Car Rental är ett kinesiskt biluthyrningsföretag som har expanderat snabbt över hela landet, med en flotta på över 70 000 fordon.
 • Aha: Aha är ett indiskt biluthyrningsföretag som erbjuder uthyrningstjänster i stora städer över hela landet, inklusive Mumbai, Delhi, Bangalore och fler.

Det finns vissa skillnader mellan de olika hyrbilsfirmorna som kan göra dem mer eller mindre lämpliga beroende på dina behov. Här är några saker att tänka på när du väljer en hyrbilsfirma:

 1. Pris och tillgänglighet: En av de största faktorerna är priset och tillgängligheten av hyrbilar. Det kan variera mellan olika hyrbilsfirmor och olika länder, så det kan vara en bra idé att jämföra priserna mellan olika hyrbilsfirmor innan du bokar.
 2. Försäkringar: Som nämnts tidigare är det viktigt att du förstår försäkringarna som ingår i priset. Vissa hyrbilsfirmor kan erbjuda självriskeliminering eller självriskreducering som kan minska ditt ansvar i händelse av en olycka.
 3. Kundservice: En annan faktor att tänka på är kundservicen. Om du behöver hjälp med något under din resa är det viktigt att hyrbilsfirman har bra kundservice som kan hjälpa dig.
 4. Bilutbud: Hyrbilsfirmor kan erbjuda olika typer av bilar och storlekar, så det kan vara en god idé att välja en hyrbilsfirma som har det bilutbud som passar dina behov bäst.

Det finns flera fördelar med att välja en stor hyrbilsfirma framför ett lokalt alternativ. En av de största fördelarna är att de vanligtvis har fler tillgängliga bilar och fler uthyrningsplatser. Det kan också vara lättare att boka och hantera din hyrbil online eller via en app när du väljer en stor hyrbilsfirma Det kan också vara enklare att förstå försäkringarna och hyresvillkoren när du väljer en stor hyrbilsfirma eftersom de ofta har standardiserade villkor och försäkringsalternativ. Slutligen kan stora hyrbilsfirmor ofta erbjuda bättre priser tack vare deras storlek och kapacitet att hantera stora mängder bokningar.

Sedan finns det ju firmor för rikigt exklusiva bilar också, vi har kontakterna oavsett bil och plats!

Lojalitetsprogram

Om du hyr bil ofta kan det vara mycket fördelaktigt att bli medlem i hyrbilsbolagens lojalitetsprogram. Genom att ansluta dig till dessa program kan du tjäna poäng som kan användas för att få rabatter eller gratis hyror. Här är några exempel på vad som krävs för att nå högre förmåner hos några av de största hyrbilsfirmorna:

 1. Sixt: Sixt har ett lojalitetsprogram som heter Sixt Express Card. För att nå högre förmåner hos Sixt, till exempel gratis uppgraderingar eller gratis hyror, måste du hyra minst 10 gånger under en 12-månadersperiod eller spendera minst 2 000 euro på hyror. Ju mer du hyr, desto högre blir din status och desto fler förmåner får du.
 2. Avis: Avis Preferred är Avis lojalitetsprogram. För att nå högre förmåner hos Avis måste du hyra minst 12 gånger under en 12-månadersperiod eller spendera minst 1 000 euro på hyror.
 3. Hertz: Hertz har ett lojalitetsprogram som heter Hertz Gold Plus Rewards. För att nå högre förmåner hos Hertz måste du hyra minst 7 gånger under en 12-månadersperiod eller spendera minst 1 000 dollar på hyror.

Att se upp med oavsett vart du hyr bil

Hyrbilsföretag har oftast en rad olika tillägg som de erbjuder vid uthyrning av bilen, till exempel försäkringar, GPS-system och bilbarnstolar. Detta beror på att hyrbilsföretagen vill öka sin intjäning genom att sälja tilläggstjänster till kunderna.

När det gäller försäkringar är det också viktigt att notera att hyrbilsföretag som sagt ofta erbjuder flera olika nivåer av skydd, inklusive självriskeliminering och självriskreducering.

En annan faktor som kan påverka dina beslut när du hyr en bil är personalen som arbetar på hyrbilsföretaget. Många gånger jobbar personalen på provision, vilket innebär att de tjänar mer pengar om de säljer tilläggstjänster till kunderna. Detta kan ibland leda till att personalen blir påflugna eller till och med ljuger för att få dig att teckna försäkringar eller köpa andra tilläggstjänster. Därför är det viktigt att du förstår vilka tillägg du behöver och vilka som är onödiga innan du hyr bilen, så att du inte blir lurad av personalen.

 

Sammanfattning

Att hyra bil kan vara en bra lösning för att utforska en destination på egen hand. Innan du bokar bilen är det dock viktigt att du läser igenom villkoren noggrant och att du förstår försäkringarna och skillnaderna mellan länder. Ta också en titt på bilen när du hämtar den och se till att du lämnar tillbaka den i tid för att undvika extra kostnader. För att underlätta kan du alltid ta hjälp av en resebyrå som Bodin och partners, som kan hjälpa dig att boka och se till att du får den bästa möjliga upplevelsen när du hyr bil.

PS: om bilen är målet så har vi många partners för det som tex en två dagars utflykt till BMW fabriken

PS 2: ni som varit kund hos oss en längre vet att vi gärna “svävare iväg” så självklart tog vi med en bild på en helikopter som alternativ till hyrbil

PS 3: vi jobbar med Auto Europe, där kan du själv boka din hyrbil