Om du ger oss bara 10 minuter av din tid kommer vi att ge dig 16 unika upplevelser i Colombia och alla anledningar till varför Colombia är ett fantastiskt resmål för din grupp. Vi kommer också att krossa de fördomar och missuppfattningar som kan finnas om knark och våld i landet. Så låt oss börja utforska upplevelser i Colombia och upptäcka alla underbara möjligheter det har att erbjuda för er företagsgruppresa!

Om du letar efter ett resmål som har allt – från storslagen natur till pulserande städer och en unik kulturell mångfald – då är Colombia platsen för dig. Med direktflyg från några av Europas stora knutpunkter som London, Paris, Frankfurt och Madrid kan du och din grupp enkelt nå detta spännande land.

Colombia är det enda landet i världen som har både Stilla havet och Karibiska havet som hav. Med otroliga stränder och enastående marin biologisk mångfald erbjuder Colombia en unik möjlighet att utforska två olika havsregioner inom samma land.

Men det är inte bara det geografiska läget som gör Colombia speciellt. Landet är känt för sin mångfald – både när det gäller landskap och kultur. På bara några timmar kan du uppleva dramatiska förändringar i omgivningen, från höga bergstoppar och frodiga regnskogar till karga ökenområden och blomstrande kaffeproducerande regioner. Colombia är verkligen ett land som kan förändra sig helt på bara några timmar!

Så följ med oss när vi utforskar Colombias otroliga resurser, från dess spektakulära naturlandskap till dess livliga städer och fascinerande kulturella arv. Du kommer snart att upptäcka att Colombia har så mycket att erbjuda för alla typer av resenärer och som sagt tror vi att vi kommer ta bort eventuella fördommar!

Geografi

Colombia är ett livligt land fyllt av glädje och gästfrihet, med en yta på över 1 141 748 km², dubbelt så stort som Sverige. Det gör Colombia till ett av största länderna i Sydamerika, sex gånger större till ytan än Tyskland och över 50 miljoner innvånare. Landet har sex olika regioner: Karibien, Stillahavet, Anderna, Orinoco, Amazonas och öregionen.

Klimat och bäst tid att besöka

Colombia ligger i ekvatorns zon, vilket gör det till en destination att besöka året runt. Det finns två huvudsakliga årstider: regnperioden från april till maj och från oktober till november, samt torrperioden från december till januari och från juli till augusti. Klimatet varierar dock inom landet på grund av skillnader i höjd.

Den bästa tiden att besöka Colombia är från december till mars och från juni till september. Under dessa månader råder perfekta förhållanden på stränderna, i Amazonas regnskog och i bergsregionerna. De ideala månaderna för Andesregionen är december till mars, eftersom det är den torraste perioden i hela landet. Vid den här tiden kan ni även besöka Karibiska kusten, där ni kan simma, dyka och surfa. Sommarsemestern, som sträcker sig från juni till september, är den mest populära och livligaste tiden att besöka de colombianska stränderna. Det är dock värt att utforska nationalparkerna, besöka städerna och delta i spännande evenemang. Att besöka Amazonas-regionen passar bra under hela året på grund av den höga luftfuktigheten och de varma temperaturerna. Men från juli till augusti är det torrare för bättre reseupplevelser.

Vid resor till Colombia bör ni beakta vilken region ni kommer att besöka för att ta med lämpliga kläder. Vi rekommenderar att ni tar med mångsidiga kläder som passar både i staden och under utflykter i naturen.

Säkerhet

Colombia har genomgått en betydande förändring när det gäller säkerheten under de senaste decennierna. Det är viktigt att förstå att bilden av Colombia som ett farligt land med knarkhandel och gängkriminalitet var mer relevant under tiden då Pablo Escobar och hans kartell var verksamma, vilket var på 1980- och 1990-talet.

Sedan dess har Colombia gjort stora framsteg när det gäller att bekämpa narkotikahandel och öka säkerheten. Regeringen har genomfört betydande insatser för att stärka rättsstatsprincipen, förbättra polisens arbete och främja sociala program för att minska fattigdom och ojämlikhet.

Idag har Colombia gjort stora framsteg när det gäller att förbättra säkerheten och skapa en tryggare miljö för både lokalbefolkningen och besökare. Stora städer som Bogotá, Medellín och Cartagena har sett en markant minskning av våldsbrott och kriminalitet. Turistdestinationer har blivit mer populära och säkerhetsåtgärder har stärkts för att skydda besökare.

Det är viktigt att komma ihåg att inget land är helt fritt från kriminalitet, och det är alltid viktigt att vara vaksam och ta nödvändiga försiktighetsåtgärder oavsett var man befinner sig i världen.

Tidszon: UTC/GMT-5

Tidskillnaden mellan Sverige och Colombia beror på årstid och eventuell sommartid. Normalt sett är Colombia 6 timmar bakom Sverige. Om Sverige går över till sommartid, medan Colombia inte gör det, blir tidskillnaden 7 timmar. Det är viktigt att hålla koll på aktuella tidsskillnader och eventuella ändringar i samband med övergång till sommartid för att planera resor och kommunicera med personer i Colombia på rätt tid.

Språk

Spanska är det officiella språket, och cirka 99% av befolkningen talar språket. Det finns också flera inhemska språk, såsom arawakan, cariban, tupian och quechua, samt andra språk.

Engelska kunskapen varierar i Colombia, men generellt sett är den inte lika utbredd som i vissa andra länder där engelska är mer etablerat som ett andraspråk. Engelska undervisas vanligtvis som ett obligatoriskt ämne i skolan, men nivån av språkfärdighet kan variera beroende på utbildningssystemet och tillgången till engelsklärare av hög kvalitet.

I större städer och turistområden i Colombia, där det finns mer internationell närvaro och kontakt med utländska besökare, kan engelska kunskapen vara bättre. Detsamma gäller för yrkesgrupper inom turism, hotell och serviceindustrin där det kan vara vanligare att ha kunskaper i engelska för att kommunicera med internationella besökare.

Men det är därför vi jobbar tillsammans med Pure! som kommer ha folk på plats som ser till att det flyter på varesig ni pratar spanska eller ej!

Ekonomi

I Colombia är verksamheter inom tillverkling- och tjänste- sektorn dominerande. Landet producerar textilier, kemiska produkter, kartongförpackningar, plasthartser och drycker inom den sekundära sektorn. Dessutom är turisttjänster den huvudsakliga aktiviteten inom den tertiära sektorn på grund av fritids- och affärsresor som landet tar emot. Aktiviteter inom den primära sektorn, såsom oljeproduktion och blomexport, genererar också inkomster. Colombia är det fjärde största oljeproducerande landet i Sydamerika och den näst största exportören av blommor i världen. Dessutom genererar jordbruket inkomster genom odling av kaffe, ris, bananer, tobak och kakao.

Större butiker, affärer, snabbköp och hotell och restauranger av högre klass accepterar kredit- och betalkort från Visa, Mastercard och American Express. Det är inte obligatoriskt att ge dricks, men om servicen är bra är det vanligt att lämna ca 10 % på barer och restauranger.

Prisnivån för en besökare i Colombia är generellt sett lägre än i Sverige. Boende, mat och transporter är vanligtvis mer prisvärda i Colombia jämfört med Sverige. Det innebär att besökare kan få mer för pengarna och njuta av en kostnadseffektiv upplevelse under sin vistelse i landet

 

Vad vill ni göra?

Colombia har många attraktioner att upptäcka över hela landet och erbjuda en underbar semester med magiska platser, typiska rätter, kultur och fantastiska landskap.

Upptäck stora städer i Anderna. Först, Bogotá (Colombias huvudstad), den största staden och Colombias hjärta där det finns mycket att göra. Besök till exempel den stora marknaden eller ta en linbana för en hisnande utsikt över staden, upplev ett livligt nattliv och njut av många bra restauranger.

Längre sydväst hittar ni Cali (salsans huvudstad) där ni kan lära er danse eller visa upp eras moves som gör colombianare avundsjuka… Längre norrut finner ni Medellín, känd för sin Comuna 13 (förr våld och kriminalitet, nu hippt område), moderna tunnelbanesystem, linbanor, fascinerande historia och spektakulära utsikter.

Koppla av på Colombias stränder. I den norra delen av landet finns den karibiska regionen med den koloniala staden Cartagena, en av de mest populära destinationerna i Colombia.

CartagenaCartagena

Dessutom kan ni utforska Barú-halvön, Rosario-öarna eller San Andrés-öarna för att njuta av vattensporter, kulturella aktiviteter och lokal mat. Dessutom kan ni besöka Tayrona nationalpark och njuta av dess naturliga skönhet med sin flora och fauna.

En annan colombiansk kustregion är Stilla havet, där ni kommer att upptäcka orörda stränder, njuta av valskådning och besöka lokala samhällen. Utforska miljön och havet i Bahía Solano eller Nuquí. Besök nationalparker som Gorgona eller Utría. Dessutom kan ni vandra i djungeln, upptäcka vattenfall eller varma källor samt utföra snorkling, kanotpaddling, dykning och surfing på vissa platser.

Amazonas-Orinoco-regionen har vidsträckta slätter fyllda med skogar och otrolig biologisk mångfald. Navigera genom djungeln för att hitta fantastiska vattenfall och observera rosa delfiner eller aror vid flodstranden. Besök även Caño Cristales, känt som floden med de sju färgerna, där algblomningen får floden att ändra färg från juni till november. Utforska staden Leticia, belägen vid Amazonflodens strand, vid gränsen till Peru och Brasilien. Detta är en av de bästa platserna att lära känna kulturen hos samhällena i djungeln.

Massif, omgivet av berg, dalar och floder, med olika ekosystem från andinsk skog till tropisk skog. Här finns även kulturellt arv från gamla civilisationer, ursprungsbefolkningar och några arkeologiska parker.

Njut av kafferegionen (“Zona Cafetera”) på en rundtur i städerna Salento och Finlandia (!). Vandring i Cocora Valley och lär er mer om kaffeodling på kaffegårdarna.

Upplevelser i Colombia

Anderna:
Besök La Candelaria, ett berömt område i Bogotás historiska centrum, och se några av höjdpunkterna som Guld- och Boteromuseet.
Utforska Guatapé: Klättra upp till toppen av det berömda Peñol-berget och besök de färgglada byggnaderna i Zocalos.
Besök Comuna 13 i Medellín för att beundra gatukonsten, konstnärliga framträdanden och innovationer.


Det världsberömda kaffeområdet, och prova den bästa koppen kaffe. Vandring i den ikoniska Cocora Valley och besök den traditionella staden Salento.
Ta en salsakurs i Cali, känd som salsans huvudstad. Här hittar ni lokala dansskolor, barer, diskotek, mässor och festivaler. En av de rekommenderade barerna är La Topa Tolondra.
Stjärnskådning i Tatacoa-öknen känd som Sorgens dal, är den näst största öknen i Colombia.

Karibiska regionen:
Utforska San Felipe-slottet: Besök den välbevarade fästningen från kolonialtiden i Cartagena för att lära er mer om dess historia och njut av otrolig panoramautsikt över staden.
Rumprovning i Cartagena: Var med om Karibiens traditioner och prova de bästa colombianska romerna samtidigt som ni lär er om dess ursprung och tillverkningsprocessen.
Njut av sångdanser från Mopox i Santa Cruz de Mompox, en livlig och kolonial stad där ni kan njuta av “Bailes Cantados” (sångdanser) framförda av traditionella artister för att bevara gamla danser och musik. Ni kan även lära er mer om kulturarvet, rytmerna och karnevalsbruk.
Barranquilla-karnevalen: Delta i en färgsprakande och livlig festival som äger rum varje år mellan februari och mars under en fyra dagars helg fylld med colombianska folkloreframträdanden. Njut av gatufester, maskerad, traditionell musik, dans och instrumentala framträdanden.
Vandring i Sierra Nevada: Det är en fantastisk plats för er som älskar att vandra i berg med otrolig flora, fauna och naturlandskap. En av de mest populära ruterna är spåret till Cerro Kennedy, där ni kan se många fågelarter och njuta av utsikten över de snöklädda topparna på två av de högsta bergen i Sierra Nevada, Cristóbal Colón och Simón Bolívar.

Stillahavsregionen:
Valskådning i Nuquí och Bahía Solano: Upptäck spektaklet när knölvalarna anländer för att föda sina ungar i de varma vattnen utanför Nuquí och Bahía Solano på Stilla havets kust.
Surfa i Chocó: Ett av de bästa ställena för surfing är i södra delen av Golfo de Tribugá i Nuquí. Ni kan ta lektioner eller guidade turer för att hitta starka vågor.

Amazonasregionen:
Fågelskådning i Colombias Amazonas: Här finns många möjligheter att se olika fågelarter i Amacayacu nationalpark och Puerto Nariño. En av de inhemska kolibrifåglarna ni kan se är Chiribiquete Emerald.
Vandring till Caño Cristales: Njut av den magnifika floden som ändrar färg från grönt till nyanser av rött, gult, orange och blått beroende på säsongen. Det är en unik och vacker plats.
Utforska Leticia: Besök den färgstarka staden Leticia och gör utflykter till Amazonas djungel, floder och naturreservat. Upptäck också den trelandsgräns där Colombia, Peru och Brasilien möts vid floden Amazonas.

Har du kvar din fördomar?

Vi hoppas att denna blogg har gett dig en djupare förståelse för varför Colombia är ett utmärkt val för din gruppresa. Genom att belysa Colombias rika kultur, vackra natur och gästvänliga människor, hoppas vi ha utmanat eventuella fördomar och missuppfattningar du kan ha haft om landet.

Colombia är så mycket mer än dess historia av knarkhandel och våld. Det är ett land fullt av otroliga resmål, spännande aktiviteter och en blomstrande affärsmiljö.

Oavsett om det är att utforska den färgglada staden Cartagena, vandra genom de gröna kaffefälten i Zona Cafetera eller upptäcka den hisnande skönheten i Amazonas djungel, så är Colombia redo att välkomna er med öppna armar.

Låt oss tillsammans utmana fördomar och skapa nya perspektiv genom att ge Colombia en ärlig chans. Vi är övertygade om att du kommer att bli förbluffad och inspirerad av allt som detta fantastiska land har att erbjuda.

Tack för att du tog dig tid att läsa vår blogg, och vi ser fram emot att vara en del av er resa när ni upptäcker allt det underbara som Colombia har att erbjuda.

Välkommen till Colombia – ett resmål som kommer att överträffa dina förväntningar och utmana dina fördomar på bästa möjliga sätt!

PS; När vi ändå är i Sydamerikan kanske du vill ta en sväng förbi Peru på bloggen

Generell information

Officiellt namn: Republiken Colombia
Yta: 1 141 748 km²
Huvudstad: Bogotá
Regering: Enhetspresidentiell republik
Huvudstäder: Bogotá, Medellín, Cali, Cartagena och Barranquilla
Officiellt språk: Spanska
Självständighetsdag: 20 juli 1810
Valuta: Colombianska pesos
Religion: Majoriteten av befolkningen är romersk-katolska
Befolkning: 51 609 000 invånare (uppskattning 2022)