Vid första anblicken kanske Albanien inte verkar vara det uppenbara valet för en företagsresa eller kick-off. Fördomar om fattigdom och kriminalitet kan väcka skepsis hos den mest äventyrliga affärsresenären. Men ibland är det just i oväntade destinationer som de mest minnesvärda och unika upplevelserna väntar. Det var precis så Joakim, grundaren av Bodin och partner, upptäckte Albanien. Han kom tillbaka med en brinnande önskan att dela med sig av sina intryck från detta fascinerande land och föreslå det som en potentiell destination för vissa typer av företagsresor och gruppresor.

Vi förstår att du kanske är skeptisk till att välja Albanien som resmål för dina kunder och/eller personal. Men låt oss vara ärliga här – Albanien är inte platsen dit du åker om du vill imponera på dina kunder med perfektion. Med det sagt kan det vara ett ypperligt ställe att ta med yngre säljare eller gruppmedlemmar med lägre förväntningar och där budgeten spelar en viktig roll.

En av de första sakerna som slår en när man undersöker Albanien är dess läge och de tydliga italienska influenserna. Albanien delar sin kustlinje med Adriatiska havet och har därmed en nära koppling till sin granne Italien. Precis som sina mer kända grannar Kroatien och Montenegro har Albanien också börjat uppmärksammas som en spännande destination för turister. Dess närhet till den grekiska ön Korfu gör det också enkelt att kombinera en resa till Albanien med en avstickare till Grekland.

Direktflyg till Albanien

När det gäller att ta sig till Albanien är det positiva nyheter. Wizz Air erbjuder direktflyg från Skavsta och Ryanair kommerhöten 2023 att börja flyga från Arlanda. Så oavsett var i Sverige eller Norden ni befinner er, är det relativt enkelt att ta sig till detta land fullt av möjligheter. Dessutom är engelska ett hyftsat gångbart språk i de flesta delar av Albanien, och människorna är kända för att vara vänliga och hjälpsamma.

Billigt på plats

När det gäller ekonomi och pengar är det bra att ha kontanter till hands under resan. Prisnivån i Albanien är överlag låg, och om du undviker att beställa importerat kött kan du komma undan med mindre än 100 kronor för en varmrätt. En öl kostar ungefär 20-30 kronor. Dessutom är albanerna förtjusta i glass och bröd, så en stor glass kan kosta runt 20 kronor, medan en fika på ett café med servitörer i traditionell klädsel (fluga och väst) kostar ungefär 50 kronor.

Vår resa

Nu när vi har pratat om några praktiska detaljer låt oss ta en närmare titt på vår resa till Albanien. Vårt första stopp var huvudstaden Tirana, där vi valde att övernatta nära flygplatsen på grund av vår sena ankomst kl. 01.00. Nästa dag begav vi oss till strandstaden Durres, som ligger ungefär en timmes bilresa från Tirana.

Väl i Durres tog vi tillfället i akt att äta en traditionell albansk lunch på Mema House, vilket var mycket gott. Vi utforskade även staden Durres och tog oss en drink (Cola Zero) på White Hill, ett hotell med ägarlägenheter.

För middag besökte vi Trattoria La Famiglia, som drivs av en italiensk familj, precis som det ska vara.

På vår andra dag i Durres promenerade vi längs med strandpromenaden och njöt av solen och den vackra utsikten.

Det kändes som om vi hade gått minst två mil, men i själva verket var det nog bara en mil. Med en temperatur på 28 grader och solen i zenit kändes det dock helt underbart att ha en Cola Zero eller en glass i handen.

 

Vi avslutade vår dag med en middag på Rooftop XV, en restaurang med en fantastisk utsikt över staden och havet.

Dag tre ägnades åt att koppla av på stranden på en av de populära beachklubbarna. Sol, hav och avkoppling var temat för  den dagen!

Vi avslutade dag tre med resans sista middag på Restaurang Full Fork, en autentisk albansk restaurang som passar perfekt för privata middagar för grupper av alla storlekar, eftersom den är uppdelad i flera separata hus.

På vår sista dag i Albanien besökte vi ett spa på Palace Hotel och njöt av en dag fylld med avkoppling och välbefinnande.

 

Durres

Durres i sig har flera sevärdheter och platser av intresse att utforska. Bland de mest kända finns Durres amfiteater, som är en av de största romerska amfiteatrarna på Balkanhalvön.

Det finns också Durres slott, som erbjuder en fantastisk utsikt över staden och havet. För historiaentusiaster är Arkeologiska museet i Durres ett måste, med sina fascinerande utställningar av antika artefakter och fynd.

Idag är Albanien långt ifrån det perfekta semestermål som man hittar på tex franska rivieran eller Puerto Banus. Men det har en enorm potential att växa och utvecklas. Redan nu finns det flera fullgoda alternativ för boende och middagar, men precis som i alla utvecklingsländer kan det vara en ödetomt bara några hus bort eller på andra sidan gatan.

Historielektion

En viktig del att förstå om Albanien är dess historia. Under kommunisttiden var turismen inte ens tillåten, och landet var isolerat från omvärlden. Först efter kommunismens fall började Albanien gradvis öppna upp sig för omvärlden och turism. Historien finns överallt, för det mesta på ett postivt sätt. Det är inte ovanligt att stöta på ruiner av forna slott och antika städer som Gjirokastra och Berat i Albanien. Dessa platser är som att kliva in i en annan tid, och det är lätt att föreställa sig att man är i Grekland med alla utgrävningar och historiska platser som finns här.

Förutom Durres finns det flera andra städer i Albanien som förtjänar att utforskas.

Kort beskrivning av fem städer i Albanien

1. Tirana: Som landets huvudstad erbjuder Tirana en mix av gammalt och nytt. Här hittar du historiska sevärdheter som Skanderbeg-torget och Et’hem Bey-moskén, samt moderna restauranger, butiker och nattliv.

2. Vlora: Denna kuststad är känd för sina vackra stränder och sitt klara vatten. Här kan man njuta av sol och bad, eller ta en promenad längs med strandpromenaden och besöka Vloras slott.

3. Shkodra: Belägen vid sjön Shkodra är denna stad rik på historia och kultur. Besök Shkodras slott och den vackra katedralen St. Stephen’s, eller utforska de omgivande nationalparkerna och bergen.

4. Berat: Känd som “staden med tusen fönster”, är Berat ett av de mest välbevarade medeltida städerna i Albanien. Utforska de smala gränderna, besök slottet och njut av den fantastiska utsikten över staden och Osumfloden.

5. Gjirokastra: Även känd som “silverstaden”, är Gjirokastra en UNESCO-världsarvsstad som bjuder på en unik atmosfär. Här kan du besöka det imponerande Gjirokastra Castle och utforska de pittoreska kullerstensgatorna i den gamla stadsdelen.

Att göra i Albanien

När det gäller aktiviteter i Albanien finns det verkligen något för alla. Här är några av de främsta upplevelserna att ta del av:

Stränder med kristallklart vatten eller sandstränder: Albanien har ett varierat utbud av stränder, från pittoreska vikar till breda sandstränder. Välj mellan att njuta av det kristallklara vattnet eller koppla av på en solig sandstrand.

Naturupplevelser som Bjeshkët e Namuna: Albanien har en imponerande naturlig skönhet, inklusive bergen i Bjeshkët e Namuna. Utforska vandringsleder och njut av panoramautsikter över det vackra landskapet.

Aktiviteter med vatten: Dykning, snorkling och segling är populära aktiviteter längs Albaniens kustlinje. Utforska det marina livet eller njut av en seglingstur i det Adriatiska havet.

Alper och städer som Thethi: För de äventyrliga erbjuder Albanien möjligheten att utforska landets alpina regioner. Besök staden Thethi och omgivande områden för att uppleva den spektakulära naturen och de traditionella albanska bergsbyarna.

Europas äldsta sjö, Ohrid: Belägen på gränsen mellan Albanien och Nordmakedonien, är Ohridsjön en av de äldsta och mest unika sjöarna i Europa. Njut av en båttur eller koppla av på stränderna vid sjön.

Skidåkning för de erfarna: För de som älskar vintersporter erbjuder Albanien möjligheten till skidåkning i bergen. Om än inte med stora skidorter, kan du njuta av utmanande backar i områden som Bigëll Dardhë.

Vingårdar: Albanien är också känt för sina vingårdar och produktion av viner av hög kvalitet. Besök några av landets vingårdar för vinprovning och upptäck äkta albanska viner.

Jeep safari: För de äventyrliga finns möjligheten att utforska Albaniens landskap och bergiga terräng genom en jeep safari. Upptäck otillgängliga platser och njut av spännande off-road äventyr.

Som alltid skräddarsyr vi våra resor för att möta våra kunders specifika behov och preferenser. Vi har också sammanställt en Google Maps-länk med några tips på platser att besöka i Albanien

Åker vi tillbaka?

Slutligen, vi vill betona att Albanien är ett land med stor potential och på väg att utvecklas. Landet har ansökt om medlemskap i EU, och redan nu ser vi investeringar som bygger en lyxmarina i Durres under ledning av Mohamed Alabbar, mannen bakom bl.a. Dubai Mall.

Dessutom byggs det en tågförbindelse från Tirana till Durres. Vi har bara skrapat på ytan och ser fram emot att återvända för att utforska mer av landet, inklusive huvudstaden Tirana och de mer kända destinationerna längre söderut från Durres.

Sammanfattningsvis rekommenderar vi Albanien för de som söker en prisvärd semester och uppskattar charmen i ett land där inte allt fungerar fläckfritt. Här kan du upptäcka kulturen, historien och den storslagna naturen i ett land som länge varit en hemlighet för omvärlden.

Albanien väntar bara på att bli utforskat och det är nu dags att ta tillfället i akt och ge sig ut på ett äventyr bortom de vanliga turiststråken.

Vi såg ingen kriminalitet eller fattigdom utan möttes istället av en enorm gästfrihet. Vi åker definivt tillbaka, ska du och din grupp med?