Hur ska du kunna välja mellan 200.000 hotell  från 20.000 hotellkedjor världen över? Som tur är behöver du inte det!

Detta är en text som du kan läsa för underhållningens skull. Vi är hotell-nördar och tycker om saker som det här. Men är du, som de flesta av våra kunder, inte lika intresserade av alla detaljer så ring oss istället på 08-519 722 22 så vi kan skapa din perfekta resa inklusive det bästa hotellet för dina behov!

Med de Virtuoso-förmåner du får av oss betalar du mindre eller samma som om du bokar direkt eller på andra ställen (hotels.com osv), men hos oss får du gratis frukost och andra förmåner såsom 1000 kronor att spendera på hotellet per rum, samt uppgraderingar och mycket mer, läs mer här.

Världens hotellbransch – allt du behöver veta

Det finns närmare 200.000 hotell och hotellkedjor över hela världen. Beroende på definieringen av “kedja” kan antalet kedjor variera stort, men enligt en uppskattning är att det finns det runt 20 000 hotellkedjor med mer än ett hotell världen över. Dessa kedjor har sammanlagt hundratusentals hotell, med en sammanlagt kapacitet på många miljoner rum. Totalt finns det över 17 miljoner hotellrum i världen.

Hotellkedjorna varierar stort i storlek och erbjuder allt från budgetboende till lyxhotell. De flesta av de stora hotellkedjorna är globala och har tusentals hotell runt om i världen, medan mindre kedjor ofta bara har ett fåtal hotell. Många hotellkedjor erbjuder också olika typer av hotell, inklusive budgethotell, businesshotell och resorts. Wyndham är den största kedjan sett till antal hotell med över 9000 hotell, Marriott är två med över 7000 hotell. Ser man till antalet rum ”vinner” Marriott med 1,5 miljoner rum och Hilton kommer två:a med en dryg miljon rum. Hilton anses vara det mest värdefulla varumärket, värt 12 miljarder dollar år 2022 (upp från 8 miljarder innan pandemin!). Men en bit upp till Amazons 300 och Apples 300 miljarder dollar värdering https://brandirectory.com/rankings/global/

Hotellbranschen är en av de största (turism utgör 10% av BNP) men också en av de mest konkurrensutsatta branscherna i världen. Tusentals nya hotell som öppnas varje år och många som ständigt förbättrar sina faciliteter och tjänster för att förbättra sina gästers upplevelse. 1% av alla amerikaner som jobbar arbetar på hotell och ytterligare 3% jobbar kopplat till hotell.

London har flest fem stjärniga hotell med 77 stycken, följt av Dubai med 61 stycken. Många av världens största hotell finns i Las Vegas, The Venetian (7,092 rum), MGM Grand tillsammans med fantastiska The Signature at MGM Grand (6,852 rum) och CityCenter (6,790 rum).

Men kanske inte du visste att First World Hotel & Plaza i Malaysia är världens största hotell med 7,351 rum. Men det är inte bara antal rumm som gör First World Hotel & Plaza unikt. Hotellet har också en nöjespark, World of Adventure, med en mängd roliga aktiviteter för hela familjen.

 

En guide till hotellens mystiska “stjärnor”

För att göra det lättare att välja finns system för hotellklassificering där en någotsånär systematisk bedömning av hotellens kvalitet och standard gör. Detta ska hjälpa resenärer att välja rätt hotell för deras behov och budget. Stjärnklassificeringen går från en till fem stjärnor och varierar från land till land, men har en gemensam grund som mäter hotellens faciliteter, service och bekvämligheter.

Ett enstjärnigt hotell är det minsta och mest grundläggande alternativet, med väldigt enkel boendestandard. Dessa hotell har ofta begränsade faciliteter som rum med gemensamma toaletter och sällskapsrum. Tänk vandrarhem och camping.

Ett tvåstjärnigt hotell har lite bättre (läs mindre dålig) standard, rummen har tex egna badrum. Dessa hotell erbjuder ofta även en begränsad frukost som ingår i priset i Sverige, det är mer ovanligt utomlands att frukost ingår.

Ett trestjärnigt hotell har en högre standard med bekvämligheter som telefon och wifi. De erbjuder också en bredare utbud av tjänster, såsom restaurant, bar och reception. Frukosten blir lite bättre och kan innehålla något varmt såsom äggröra.

Ett fyrstjärnigt hotell har en mycket högre standard med bekvämligheter som kan innehålla en pool, spa och gym. De erbjuder ofta en hög klass av service, ibland med concierge och rumsservice. Fyrstjärniga hotell är ofta mer avkopplande och luxuösa än trestjärniga hotell och är ett bra val för resenärer som söker en mer bekväm upplevelse.

Ett femstjärnigt hotell är det mest lyxiga alternativet, med bekvämligheter som bellman, minibar och exklusiva restauranger. Du hittar alltid concierge och rumsservice. Dessa hotell har också den högsta nivån av service, med personal som är tillgänglig dygnet runt.

Det är viktigt att komma ihåg att hotellklassificering är en subjektiv bedömning, och att det inte alltid är en exakt indikation på kvaliteten på ett hotell. Vi gör därför alltid egen research och har stor nytta av vårt medlemskap i Virtuoso, egna erfarenheter och lokala kontakter när det gäller att välja rätt hotell just för er.

Viktigast är vår kunskap om just din grupp och era behov, det är det som gör resan perfekt just för er, därför skräddarsyr vi ALLTID!

Sverige

Den svenska hotellmarknaden erbjuder ett brett utbud av hotell, inklusive allt från budgethotell till lyxhotell. Här är några exempel på hotellkjedjor i Sverige:

Trestjärniga hotell:

Scandic Hotels

Fyrstjärniga hotell:

Elite Hotels, Hotel Diplomat

Femstjärniga hotell:

Grand Hotel Stockholm, At Six, Ett Hem, Nobis, Lydmar

Grand Hotel Stockholm och At Six är två exempel på världsklassens 5-stjärniga hotell i Sverige. Båda erbjuder en unik och minnesvärd upplevelse för sina gäster med en kombination av eleganta rum, utmärkt service och en central belägenhet. Men deras målgrupp skiljer sig åt där At Six riktar sig till en yngre målgrupp medan Grand Hotel är mer klassiskt elegant.

Grand Hotel är en av Nordens mest prestigefulla hotell. De erbjuder gästerna bland annat en kungssvit och en prinsesssvit. Hotellets restaurang, Mathias Dahlgren, är känd för sin nordiska meny och har till och med fått en Michelinstjärna.

Ett Hem i Stockholm är ett annat exempel på ett unikt hotell i Sverige. Det är ett litet hotell som är inrett som en privata hem, med en personlig touch och en hemkänsla. Detta gör det till ett utmärkt val för resenärer som söker en avslappnad och personlig upplevelse i Stockholm.

Exempel från ett fem stjärnigt hotell

Incheckning på ett femstjärnigt hotell är en lyxig upplevelse som börjar långt innan du anländer. Hotellet tar kontakt med dig för att höra om dina önskemål när det gäller mat och dryck samt hur de kan göra din resa bekvämare och bättre, både på och utanför hotellet.

När du stiger ur bilen möts du av ”bellman” som tar hand om ditt bagage. Du eskorteras sedan till receptionen där den vänliga personalen hälsar dig välkommen och visar dig till ditt rum.

“Behöver” du något att dricka till är “mini”-baren välfylld:

När du kommer in i ditt rum väntar en välkomstgåva på dig och minibaren är välfylld med dina favoritdrycker. Blir du hungrig ringer du bara rumsservice och njuter av en läcker måltid i bekvämligheten av ditt rum. Om du behöver hjälp med något, står conciergen alltid till tjänst. De kan ordna utflykter, biljetter och middagsbokningar åt dig på ställen som är omöjliga att få bord på.

När du kommer tillbaka till ditt rum efter en lång arbetsdag har hotellpersonalen gjort i ordning sängen, justerat belysningen och till och med lämnat dig lite gott att äta.

Självklart har de plocka ihop på rummet och bytt handdukar osv. Kanske vill du ha skorna putsade, lämna dem bara utför dörren så löser det sig:

På morgonen kan du njuta av en avslappnad frukost i sängen eller i matsalen, missa inte ala carte som gör frukosten till en unik upplevelse.

 

På samma tema, fem stjärniga hotell har oftast stans bästa bar och restaurang så du får en ultimat upplevelse även om du inte ger dig ut på ”stan” varje kväll.

 

Med sitt perfketa läge är femstjärniga hotell är ofta den optimala basen för att utforska staden.

Internationella kejdor

Enstjärniga hotell:

Motel 6, Super 8, Travelodge

Tvåstjärniga hotell:

Days Inn, Econo Lodge, Rodeway Inn

Trestjärniga hotell:

Best Western, Comfort Inn, Ibis Hotels,  Holiday Inn

Fyrstjärniga hotell:

Hilton, Marriott, Sheraton, InterContinental, Starwood

Femstjärniga hotell:

Ritz Carlton, Four Seasons, Mandarin Oriental, The Luxury Collection, Six Senses Hotels Resorts Spas och The Leading Hotels of the World.’

Femstjärniga hotell är ett synonymt med lyx, bekvämlighet och en oförglömlig upplevelse. De har ofta de mest centrala lägena och de bästa restaurangerna i staden, vilket gör dem till den optimala basen för att utforska omgivningen. Här är några av världens mest eftertraktade femstjärniga hotell och deras unika upplevelser.

Rosewood Castiglion del Bosco ligger i den italienska landsbygden och erbjuder en avkopplande och fridfull atmosfär. Hotellets restaurang, La Canonica, är känd för sin italienska kök och deras unika vinprovningar. De erbjuder också en unik upplevelse genom sina privata vingårdsrundturer och vinprovningar.

Grace Hotel i Sydney erbjuder en överdådig upplevelse. De har en rooftopbar med utsikt över staden och en mycket eftertraktad spa-avdelning. Hotellets restaurang, 120 BPM, är känd för sin moderna mat och enastående atmosfär.

Waldorf Astoria Maldives erbjuder en unik upplevelse i form av sina privata strandbungalower och undervattensrestaurang. De erbjuder också en rad vattensporter, inklusive dykning och snorkling, samt en mängd spa-behandlingar.

 Royal Mansour Marrakech är en av Marockos mest lyxiga hotell. De erbjuder privata trädgårds- och poolvilla, samt en restaurang med en marockansk meny. De är också kända för sina unika shopping- och marknadsrundturer.

The Lowell i New York City erbjuder en elegant upplevelse med sina lyxiga rum och privata terrasser. De erbjuder också en unik konstupplevelse genom sitt samarbete med en lokal konstgalleri.

Rosewood Villa Magna har en exklusiv och ombonad atmosfär och är känt för sin otroliga service och bekvämligheter, 10:onde plats på Travel + Leisures lista över världens bästa hotell. Läs mer här om hur vi hade det och vad vi tycker om välkomstgåvan, minibar, concierge-service,  och frukost på hotellets restaurang “Lateral”-