Allt du vill veta om lyxsafari i Afrika

Det finns mer än 50 länder som har safari i Afrika varav 11 är kända och tillsammans har de 11 länderna mer än 150 större parker, 600 totalt. Afrika är enormt: USA, Kina och Europa är tillsammans mindre än Afrika.

Så hur ska du får rättsida på det? Vi gör som vi alltid gör:

  1. Vi lär känna dig; varför ska ni på safari, vilka ska åka, när ska ni åka, hur länge ska ni vara borta. Har ni varit på safari förut? Vilka djur vill ni se? Ska det kombineras med sol och bad eller konferens? Hur mycket ”äventyr” ska det vara, finns det någon i gruppen som har fysiska begränsningar. Vill ni ”testa på” med 2-3 nätter eller ska ni vara på safari en vecka eller mer? Osv osv
  2. Vi sätter igång och jobbar tillsammans med våra partners
  3. Du får ett smörgåsbord av alternativ som passar just er, där skräddarsyr du ert perfekta safari
  4. Vi bokar och du njuter

Men kanske vill du läsa lite själv? Varsågod, här kommer det du behöver veta om lyxsafari i Afrika:

 

Hur ser en dag ut på safari?

Vi höll på att skriva ”vanlig dag”…

En dag på safari består oftast  av en tidig morgon ”game drive”, brunch/lunch och (vanligtvis) en liten siesta innan en eftermiddag game drive, innan middag och somna om till ljudet av bushen…

Åk på en natttur, men förvänta dig inte att få bra bilder (såvida du inte tar med dig professionell utrustning). Lägg undan kameran och bara njut!

De flesta safaris görs med fyrhjulsdriva jeepar ”4×4”, det finns också några fantastiska safaris till fot, på häst och med cykel för nämna några.

 

Vem passar safari för?

Ett enkelt men sant svar är alla som klara en vanlig resa kan åka på safari. Även om tidiga mornar kan vara tröttsamma för äldre resenärer; om du kan sitta i ett fordon i några timmar kan du åka på safari. Faktum är att även om du inte kan sitta i ett fordon, kan du fortfarande åka på safari.

Familjer som åker på safari bör vara medvetna om att även om de flesta safariläger och lodger välkomnar barn i (nästan) alla åldrar, har vissa en åldersgräns på 4 och 12 år. Dessutom, alla safariaktiviteter är inte öppna för barn i alla åldrar. Gorillavandring och forsränning har till exempel en minimiålder på 15 år. Har ni yngre barn, under 8 år, rekommenderar vi något av de camps som har specialprogram för mindre barn. Barn 8-12 år upplever mer. För barn rekommenderar vi ett privat fordon. På så sätt behöver inte de andra gäster återvända till lägret när barnen har “fått nog”.

När vi hjälper dig kommer detta att vara några av de aspekterna som tas i beaktande när vi tillsammans väljer lämpligt boende och guide för din grupp.

Ta med mindre kläder än du tror att du kommer att behöva. Du kan enkelt bära samma kläder några dagar i rad; ingen kommer att märka, speciellt inte djuren. Att släpa runt bagage är inte särskilt roligt även om du får hjälp med det.

 

När är det bäst att åka?

Den bästa tiden för en afrikansk safari är vanligtvis från juni till oktober, då djuren är lätta att hitta och i stort antal. Att bestämma när du ska åka på safari beror på vilket land du vill besöka och när du kan planera din resa.

Bonus: ta med en pannlampa! Vi använde vår när vi var tvungna att gå ute efter mörkrets inbrott och för att läsa i sängen. Så användbart!

 

Vad får jag hjälp att ha koll på ?

Visum

Förutom ett giltigt pass så krävs det visum  för vissa länder som tex Kenya och Tanzania. Vi hjäper dig så klart med det också!

Vacciner

Beroende på vart i Afrika du ka kan du behöva vaccinera dig men tex Sydafrika är fritt från malaria. Konsultera din läkare. Gula febern vaccin kan vara aktuellt om du tex kombinerar Kenya och Zanzibar och ibland är det bra med vaccin mot  hepatit A & B och tyfus. Eftersom vissa vaccinationer tar tid (upp till flera veckor) för att få full effekt, ska du göra det långt i förväg innan din avresa. 1177 har detaljerna här

Försäkring

Som du kanske har förstått kräver att åka på safari mer förberedelser än de flesta andra typer av resor. För att kunna boka ett paket kan vissa researrangörer kräva att du köper en reseförsäkring. Vi tror att det är “better safe than sorry” och går därför igenom ditt reseskydd tillsammans med dig.

Bonus: Antimalariamedicin kan ge dig GALNA drömmar. Vi lärde oss ganska snabbt att inte ta medicinen på natten; att ta det med frukost är en mycket bättre idé.

 

National park eller privat mark?

Vid ett privat viltreservat (i motsats till ett offentligt reservat eller nationalpark) tenderar upplevelserna att vara mer intima; du kommer inte att hamna i ett hav med dussintals andra bilar som försöker upptäcka ett ensamt djur utan du kommer att få spendera riktig kvalitetstid med att observera djuret.

Oavsett; ingenting slår en fantastisk kikare. Skaffa en som erbjuder minst 8×30 förstoring – på så sätt kan du bekvämt se djuren på långt håll och bilden kommer att se skarp och levande ut

Vad kostar en safari?

Låt oss återkomma när vi vet vad ni vill ha, men…:

En afrikansk safari kostar allt mellan 2 000 kr och 15 000 kr per person och natt. En budgetsafari kostar i genomsnitt 2 000 kr per natt, mellanklass 4 000 kr och lyx 8 000 kr. De extrema toppsafarierna kan lätt gå upp till 15 000 kr per natt, eller mer.

Till detta kommer resa, visum, vaccination och övernattningar mm utöver safarin.

 

Varför är safari så kostsamt?

För många människor är en safari en dröm i livet. Upplevelsen är verkligen inte billig, men resenärer bör förstå att priset beror på mer än lyxigt boende, all inclusive-restauranger och djurliv.

De operatörer vi använder tar en del av avgiften för att finansiera viktiga djur- och naturskyddsprojekt. “Att bidra till att bevara dessa naturliga underverk hjälper till att garantera att de kommer att bevaras”, säger Bruce A. Stein, chefsforskare för National Wildlife Federation. “Och att betala för en kvalitetsreseupplevelse, som engagerar sig i och gynnar lokala samhällen, hjälper till att säkerställa att dessa platser kommer att fortsätta att vara tillgängliga för andra resenärer att uppleva.”

Företagen stödjer också land- och marint liv genom att tex flytta noshörningar och andra hotade arter till livsmiljöer med låg risk för tjuvjakt.

De flesta safaris inkluderar boende, måltider, sightseeing, aktiviteter (game drives, game walks, etc) och upphämtning på flygplatsen. Detta gör att du enkelt kan budgetera.

Förutom i huvudstäderna finns det, i många av länder, inga flygplatser, bara landningsbanor som är lämpliga för lätta flygplan. Detta innebär att endast en handfull gäster kan anlända åt gången. Det finns inga enorma tankfartyg med flygbränsle vid landningsbanorna för enkel tankning; varje droppe måste fraktas in till enorma kostnader. Vägar är dåliga och kan sköljas bort i kraftiga säsongsregn eller översvämningar.

Sedan, när du väl har anlänt till din destination, har varje riskorn du äter, flaska vin du dricker, madrass du sover på och fläkt som håller dig sval fraktats tusentals kilometer på samma dåliga vägar och tagit på färjor över floder osv. Om du är på skelettkusten i Namibia finns det inget köpcentrum runt hörnet – närmaste butik kan vara 200 kilometer bort.

Att hålla en lodge igång kräver noggrann logistisk planering eftersom de är så isolerade och till och med grundläggande livsmedel kan vara svåra att få tag på.

Sedan finns det som kommer att helt avgöra din safari-upplevelse: personalen. Personal-till-gäst-förhållanden på många läger kan vara 3-till-1 eller högre. Alltså 3 anställda för varje gäst. På exklusiva hotell i västvärlden, kanske du inte stöter på personal utöver receptionspersonalen kanske en concierge, möjligen städpersonal och kanske en bartender eller servitör, och de går alla i slutet av dagen hem. I Afrika bor merparten av personalen i lodgens lokaler, vilket innebär att alla måltider, tvätt, boende, uniformer, toalettartiklar, underhållning, transport och läkarvård måste tillhandahållas. Dessutom erbjuder många läger tjänster som privata butlers, barnvakter, privata guider, fågelskådningsexperter och gratis tvätt, vilket innebär extra personal. Eftersom fler loger nu startar köksträdgårdar för att förse kocken med nyplockade råvaror, måste trädgårdsmästare också anställas. Och detta är innan vi överväger “bakom kulisserna”-personal som byggare, underhållsmän för att säkerställa att generatorerna fortsätter att fungera, enheter mot tjuvjakt och hushållning.

Afrika anses vara dyrt av dessa tre huvudsakliga skäl: brist på infrastruktur, komplicerad logistik och hög personal-till-gäst-kvot. Lägg till dessa faktorer en turismpolicy som främjar “högt pris-låg täthet” för att skydda ömtåliga ekosystem från människotrafik (så som Botswana skyddar Okavangodeltat) och du har en rättvis bild av vad som påverkar kostnaden för en afrikansk safari.

Afrika är en underbar kontinent och de som älskar kommer att återvända gång på gång. Ja, det kan vara dyrt jämfört med andra destinationer, men jag tror att du skulle få svårt att hitta en afrika-resenär som inte tyckte att det var värt vartenda öre.

 

De finns vilda djur! Hur kan en afrikansk safari vara säker?

Du har helt rätt! Djuren du kommer att se på en safari är helt vilda. Vi tar dig inte till en djurpark eller ett naturskyddsområde där djuren går tillsammans med människor.

Faktum är att din -guide kommer att påminna dig redan i början av din safari att dessa djur är vilda och MÅSTE behandlas med respekt. Du kommer att ha regler om att gå ur bilen, röra på dig under ett djurobservation, hålla dig lugn nära djur, lämna ditt tält på natten och mer.

Om du följer alla råd som din safariguide ger dig, kommer du att vara säker. Din guide är expert på djurbeteende:

  • guiden vet när han ska närma sig ett djur och hur
  • tar dig tillräckligt nära för att få en bra bild utan att utsätta din säkerhet för fara
  • personalen kommer ständigt att titta på djuren och se till att vi inte utsätter dem för mycket stress, vilket kan orsaka farligt beteende.

Men jag ska ju bo mitt i naturen? Det är också sant. Faktum är att en av de bästa delarna med att åka på en afrikansk safari är att höra djuren utanför ditt tält på natten. Det är ett fantastiskt ljud och något du aldrig kommer att glömma.

Det är också sant att djur går rakt in i lägret. Vi har vaknat och hittat skräp överallt, tack vare en familj av honungsgrävlingar. Elefanter och flodhästar har gått genom lägret många, många gånger. Vi har till och med sett en vildhundsflockjakt från lägret.

Det finns inga staket, grindar eller andra hinder som blockerar lägret från naturen. Du är mitt i alltihop.

Det betyder dock inte att lägret inte är säkert. Vilda djur kommer inte i närheten av människor om de kan hjälpa det. Vi är inte i deras kost, och vi hör inte hemma där. Vår närvaro håller automatiskt vilda djur borta när alla är vakna.

På natten, när alla sover tryggt i sina tält, är lägret bara ytterligare en genomfartsväg för djuren. Men nej, de kommer inte att attackera ditt tält. Djur ser inte ditt tält som något att gå in i. Det är som ett träd eller en stor sten som de rör sig runt. Du kanske hör djur utanför ditt tält, men de försöker inte ta sig in. De går bara förbi.

Och att ha mat eller andra lukter i ditt tält kommer inte att göra någon skillnad. Kom ihåg att dessa verkligen är vilda djur. De känner inte till mänsklig mat. Det påverkar inte deras liv, så de är inte intresserade av vad du har.

Nyckeln till att vara säker på lägret är att stanna i ditt tält när du väl har lagt dig på natten, oavsett vad, gå inte ut ensam (men det finns alltid personal som hjälper dig såklart). Om du är inne är du säker. Lämna aldrig ditt tält på natten utan en lägret eskort. Och om du blir rädd har du ofta tillgång till ett lufthorn för att ringa på hjälp och skrämma bort alla närliggande djur. Du ska dock aldrig behöva använda den.

 

Vilket land ska jag välja?

Botswana

Botswana är ledande inom låginverkan, exklusiv turism. Detta miljövänliga tillvägagångssätt främjar en sann vildmarksupplevelse i detta oförstörda land. Skönheten i Okavangodeltat upptäcks bäst med mokorokanot, medan ett rikt djurliv kan påträffas i Chobe National Park och Moremi Game Reserve.

Etiopien

Översvämmad av kulturella attraktioner och dramatiska landskap är Etiopien långt ifrån vanligt. Djurlivet här förekommer inte någon annanstans på jorden. Minnen av att vara omgiven av hundratals geladaapor med sina virvlande gyllene manar och djärva röda kistor kommer att hålla livet ut. Liksom att köra kontinentens högsta väg för att se en etiopisk varg – Afrikas mest hotade köttätare.

Kenya

Kenya är en toppdestination för vilda djur, rekommenderas speciellt för dem som bokar en förstagångssafari. Masai Mara National Reserve erbjuder utmärkta möten med stora kattdjur och är miljön för den årliga gnumigrationen. Palmkantade stränder erbjuder en perfekt plats att koppla av efter en actionfylld safari.

Lesotho

Ett bergigt underland helt omgivet av Sydafrika, Lesotho erbjuder en rad äventyrliga alternativ. Till häst är det bästa sättet att upptäcka det fantastiska landskapet, medan det är givande att vandra i nästan vilken riktning som helst. Att ta sig hit är halva nöjet om du väljer hårnålsböjarna på Sani Pass, Sydafrikas mest kända 4×4-sträcka.

Madagaskar

Medan många besökare till Madagaskar kommer för de vackra stränderna, är ön med sina 50 nationalparker och reservat inget mindre än en toppdestination för ekoturism. Om du gillar en aktiv semester kommer Madagaskar inte att göra dig besviken eftersom all visning av vilda djur sker till fots. För ett riktigt äventyr kan du till och med gå ut på natten och leta efter djur med ficklampan.

Malawis

De flesta människor skulle ha svårt att hitta Malawi på en karta (tips: det är söder om Tanzania och Zambia, norr om Moçambique), än mindre förklara varför landet anses vara ett kommande ekoturismmål att hålla koll på. Landet är litet (10% av Sveriges yta, som Danmark), relativt outvecklat, med större delen av befolkningen på landsbygden och fattiga.

Så varför besöka? Orsaken nummer 1 är Lake Malawi National Park, som tar upp ungefär en tredjedel av landet. Det är en av de mest biologiskt mångfaldiga sjöregionerna i världen och ger ett bördigt hem för cirka 200 däggdjursarter (inklusive stora kattdjur, elefanter, flodhästar, apor och mer), 650 fågelarter och mer än 5 500 växter.

Men Malawi har också fyra andra nationalparker (Kasungu, Lengwe, Liwonde och Nyika), fyra vilda reservat (Majete, Mwabvi, Nkhotakota och Vwaza Marsh) och två biosfärreservat (Chilwasjön och Mulanje Mountain Forest Reserve), några av som håller på att utveckla ett rykte som fristad för fågelskådare.

Den vackra Liwonde National Park har en slingrande flod som är perfekt för båtturer och att se massor av elefanter. Majete Wildlife Reserve är Malawis bästa Big Five-destination. De böljande gröna kullarna i Nyika nationalpark är idealiska för safari till fots.

Moçambique

Även om det kanske inte är ett av de bästa safariländerna i klassisk mening, är Moçambique en exceptionell destination för stränder, öparadis och dykning. Moçambiques främsta attraktioner är öarna och dess oändliga, till stor del outvecklade kustlinje. Skärgårdarna Quirimbas och Bazaruto är fantastiska att koppla av på stranden och se fantastiskt marint liv. Maputo Special Reserve är en utmärkt plats för havssafari, såväl som för att se elefanter och annat landlevande djurliv i en kustmiljö. Niassa National Reserve och Gorongosa National Park har båda en enorm potential att bli toppdestinationer för vilda djur med fyra av de fem stora närvarande, även om turistfaciliteter för närvarande är begränsade.

Namibia

Namibia är en speciell destination med några av de mest dramatiska landskapen i Afrika. Namiböknen, den äldsta öknen i världen, pressar sig upp mot Atlantkustens kalla kustlinje och bildar Skeleton Coast, en av de mest ödsliga och avlägsna platserna på jorden. De röda sanddynerna vid Sossusvlei är ett av de mest spektakulära natursköna områdena på jorden. Etosha National Park är Namibias bästa plats att se de flesta traditionella safariarter.

En rekommenderad kombination är att besöka Namibia för landskapet och ett aktivt äventyr i kombination med tex Botswana eller Sydafrika för en kort, traditionell safari för se mer djur.

Rwanda

Rwandas gorillavandring är en upplevelse en gång i livet (lätt att läggas till på vilken afrikansk safari som helst). Men Rwanda har så mycket mer att erbjuda. Volcanoes National Park är platsen att vara för gorillavandringar och vulkanvandringar. Schimpanser och många andra primater kan hittas i Nyungwe Forest, medan savannsafari erbjuds i Akagera nationalpark.

Sydafrika

Det finns stränder, berg, städer, vinland, kultur och, naturligtvis, fantastiska safariområden. Det kan också kännas väldigt mycket som att vara i USA eller ett europeiskt land.

Sydafrika är dessutom ett av Afrikas stora djurlivsdestinationer. Stora Kruger National Park har ett överflöd av djur och är en av kontinentens ikoniska attraktioner.

Detta är utan tvekan det enklaste området i Afrika för att se de fem stora (lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning), och ofta kan du se alla fem arterna på en enda dag. Det är också, utan tvekant, den främsta platsen för att se leoparder. Området känns lite ”tamare” och mer välskött än vissa andra safari-destinationer. Boendet tenderar att vara mycket exklusivt och består av permanenta stugor och stugor. Tältläger finns sällan i Sydafrika. Det är vanligt att stugor har internetuppkopplingar, gym och spa att använda mellan game drives.

Kapstaden anses av många vara en av de fem bästa städerna i världen och jämförs ofta med San Francisco och Sydney, Australien.

Läs mer om Sydafrika här!

Eswatini (fd Swaziland)

Swaziland (nyligen omdöpt till Eswatini) är lätt att passa ihop med Sydafrika. Det erbjuder enastående djurliv i lågmälda parker, fantastisk natur och traditionella kulturer. Mkhaya Game Reserve och Hlane Royal National Park är utmärkta platser att se många flaggskeppsdjur.

Tanzania

Tanzania anses ofta vara det ultimata safarilandet. I Tanzania hittar du den klassiska safari som de flesta människor drömmer om: att vistas under tältduk och korsa vida, öppna slätter som kryllar av djur. Tanzania är fullt av kända destinationer, som Serengeti, Ngorongoro-kratern, Zanzibar och Mount Kilimanjaro. De har också parker som är mindre kända, men som ändå skulle vara den bästa parken i nästan vilket annat land som helst, som nationalparkerna Ruaha, Katavi och Mahale. Allt detta gör att Tanzania har de största mängderna vilda djur i hela Afrika, uppskattningsvis 4 miljoner vilda djur.

Uganda

Uganda är ett bra resmål för att se vilda djur i både skog och savann. Missa inte gorillavandring i Bwindi Impenetrable eller Mgahinga Gorilla National Parks, medan schimpanser lätt kan upptäckas i Kibale National Park och flera andra platser. Drottning Elizabeth och Murchison Falls nationalparker som erbjuder underbara savannsafari med bra djurliv, liksom den mer avlägsna Kidepo Valley National Park.

Bush-flyg mellan destinationer är tillgängliga för dem som vill undvika långa körningar över dåliga vägar. Jämförelsevis är Uganda safarilogi och aktiviteter lägre kostnader (och mer rustika) än de flesta andra safariländer, men de höga kostnaderna för logistik utraderar många av besparingarna på logi.

Zambia

I Zambia kommer du att tas om hand på safari av några av de bästa guiderna i Afrika. De kommer med glädje att dela med sig av allt de vet om det lokala djurlivet och landskapet, samtidigt som de säkert leder dig på viltturer, vandringssafari och till och med kanotsafari längs Zambezifloden.

Zambia kallas ofta för “Det verkliga Afrika”. Naturligtvis är alla andra safariområden också väldigt verkliga, men zambiska safari kännetecknas med rätta av den expedition av gamla äventyr som de levererar under vård av exceptionella guider, i vildmarksområden som kryllar av vilda djur. Denna atmosfär följer också med tillbaka till lägren. Till skillnad från andra destinationer i södra Afrika finns det fortfarande en övervikt av bushläger. Busklägren är små och intima, ungefär hälften så stora som ett typiskt Botswana lyxläger. Dessa läger behåller en rustik charm samtidigt som de levererar extrem komfort och du blir rejält bortskämd av servicen.

Zimbabwe

På grund av den politiska situationen i Zimbabwe är turisterna få och priserna konkurrenskraftiga, men de största parkerna är fortfarande omhändertagna och väl värda ett besök.

Zimbabwe är mest känt för Victoriafallen, och det är fortfarande en av dess största attraktioner. Många safaribesökare som besöker Botswana och/eller Sydafrika lägger till Victoriafallen men gör inget annat i Zimbabwe. Safariinsiders vet dock att Zimbabwe guider är legendariska. Zimbabwe har de strängaste guideproven, med fokus på safari till fots. Detta har producerat ett rikt arv av guidning av högsta kvalitet.

 

Safariområden inom länder

Att välja ditt safariland är viktigt. Det är dock också viktigt att jämföra olika typer av naturområden inom det landet. Vanligtvis dikterar regeringar vad som är tillåtet inom angivna landområden. Här är några faktorer att tänka på när man jämför offentligt och privatägt mark.

Privata aktörer och parker

Privata aktörer och privata naturreservat är exklusiva för de läger som verkar inom deras gränser. Detta minskar turismens täthet samtidigt som det ger ett bredare utbud av aktiviteter, såsom nattturer, guidade vandringssafari, båtaktiviteter och terrängturer. Eftersom det inte finns några utegångsförbud på natten, behöver du aldrig behöva lämna en fantastisk vy för att rusa tillbaka till lägret i mörkret, vilket gör djurlivets kvalitet enastående, särskilt för rovdjur och nattaktiva arter.

Ofta ägs privata områden av lokalsamhället och de får en hyresavgift från operatören av lägret/lodge. I bästa fall delar lokalsamhället också på intäkterna från den dagliga verksamheten och får också huvuddelen av sysselsättningen. Varaktigt bevarande av vilda djur är endast möjligt om samhället får tillräckliga fördelar. På grund av lågdensitetsturismens exklusiva natur och dyra arrendeavgifter som lägren betalar, är priserna vanligtvis högre än de är på offentliga markområden.

 

Nationalparker och reservat

Nationalparker är ofta byggda kring viktiga koncentrationer av vilda djur och områden med stort naturvärde. De erbjuder ofta de bästa naturupplevelserna och tenderar att ha mer infrastruktur som gör att massturism kan förekomma, såsom större camps och/eller många boendealternativ som hjälper till att tillgodose turismens efterfrågan och hålla parkerna tillgängliga. På grund av det höga antalet besökare finns det restriktiva regler som definierar vägområden för körningar och kräver att man återvänder till lägret innan mörkret blir mörkt.

Även om det finns några nackdelar, har nationalparker ofta sevärdheter som måste ses och bör inkluderas i dina resplaner. Safari i nationalparker tenderar att vara billigare än privata alternativ. Det finns också några enorma nationalparker som är mycket underbesökta. Detta ger möjligheter att besöka enorma vildmarksområden utan trängsel, som Liuwa Plains National Park i Zambia. Se upp för den kostnadsbesparande åtgärden att bo utanför parkens gräns. Detta är mycket obekvämt eftersom gästerna måste lämna sitt boende mycket tidigt för att köa utanför parkens port.

De flesta regeringar har också offentliga marker som stöder fotosafariturism men som inte är utsedda som nationalparker. Reglerna för sådana områden kan variera kraftigt från att vara samma som nationalparker till att likna en privat mark. De faller i allmänhet någonstans däremellan, ofta med natt- eller vägrestriktioner men många färre människor än nationalparker.

Missa inte vårt inlägg om Sydafrika!